Dezinfectanti de suprafete pentru siguranta ta

Cum alegi cel mai bun dezinfectant pentru casa ta?

Este limpede ca, pentru a te proteja chiar si de cele mai mici neplaceri cauzate de microorganismele daunatoare, preventia este cea mai buna metoda.

Ai nevoie sa dezinfectezi, nu doar sa cureti, cat mai des suprafetele din casa ta, mai ales pe acelea pe care le atingi cel mai des. Mai mult decat atat, trebuie sa te asiguri ca ai solutii si dezinfectanti de suprafete. Acestea sunt cu adevarat eficiente, pentru ca sunt potrivite pentru materialul pe care le pulverizezi si nu sunt periculoase pentru tine.

Deoarece oferta de pe piata este foarte diversificata, ar putea fi dificil sa faci mereu alegeri bune. Pentru a te ajuta, am pregatit mai jos un ghid de achziti. In acesta vei afla detalii despre componentele principale pe care trebuie sa le contina o solutie biocida, precum si alte detalii care te pot ajuta sa faci o alegere cat mai buna si cat mai rapid.

Tipul de suprafata

Tipul de suprafata, obiect sau locatie in care vrei sa folosesti un dezinfectant, poate sa influenteze produsul.

Apoi sunt dezinfectantele cu utilizare specifica. In aceasta categorie le vei regasi pe cele pentru toaleta. WC-ul este un loc foarte expus la dezvoltarea bacteriilor si a virusilor.

De aceea este important sa dezinfectezi foarte bine, mai ales locurile care pot fi purtatoare de bacterii si greu accesibile, precum vasul de wc. Pentru aceasta vei avea nevoie de un dezinfectant cu ambalaj special, cu gatul rasucit si lung, care sa iti permita sa ajungi usor in acele locuri greude accesat.

O alta categorie sunt dezinfectantii pentru electronice si electrocasnice. Aici intra laptop-ul si telefonul, bineinteles, precum si alte instrumente si aparate din acest domeniu. Nu este neaparat sa folosesti un dezinfectant special, desi vei gasi pe piata si variante special destinate acestei categorii de produse, dar conteaza modul in care aplici solutia.

Alcoolul este cel mai recomandat in acest caz, dar nu trebuie pulverizat niciodata direct pe suprafata respectiva . In schimb, folosind o laveta, trebuie sa stergi bine ecranul, tastatura si asa mai departe. Clorul nu este bun pentru asa ceva asa ca evita toate solutiile pe baza de clor.

Daca alegi sa folosesti solutii pe baza de apa oxigenata, ai mare grija la suprafetele din material plastic. Acestea se pot matui si isi pierd din culoare din cauza actiunii acestei substante cu efect de inalbitor.

Pentru pardoseli, clorul este cel mai bun produs. Va trebui insa sa urmezi mereu specificatiile producatorului. In caz contrar ai putea ajunge sa iti distrugi podeaua sever. Acestea trebuie sa fie foarte bine diluat. S-ar putea sa necesite clatire dupa o anumita perioada de timp, pentru a evita orice efect distrugator.

Tot aici putem  sa amintim si dezinfectantii pentru haine. Clorul poate fi folosit pentru a dezinfecta doar rufele de culoare alba. De asemenea, si alte haine care sunt spalate la peste 90 de grade vor fi dezinfectate, dar culoarea si tesatura lor vor fi afectate.

Concluzii

Daca nu esti sigur de eficienta unui produs, poti consulta parerea altor utilizatori, dar si registrul national al produselor biocide, disponibil pe site-ul Ministerului Sanatatii.

Astfel poti avea incredere ca nu dai banii pe apa de ploaie si ca alegi cel mai bun dezinfectant pentru suprafete.